Welkom op de Dongeschool

Sociaal Emotionele 
Ontwikkeling
     - - - - - - - - -
Beweging
& Buitenlucht

     - - - - - - - - -
Creatieve & Cognitieve 
Ontwikkeling

     - - - - - - - - -

 

Info ochtenden > 


Welkom op openbare basisschool Dongeschool. Dè school midden in Amsterdam met een van de grootste schoolpleinen.
De prachtig monumentale Dongeschool, in stijl van de Amsterdamse School, bestaat sinds 1930 en is ontstaan vanuit het stedelijk bouwkundig plan van ingenieur Berlage voor de mooie Rivierenbuurt van de hand van Nicolaas Lansdorp.

Het mooie grote plein is veilig omheind en heeft een, aan het plein gelegen, sporthal waar de leerlingen gymles hebben. Tevens vindt de naschoolse opvang vanuit DONS plaats binnen de school en heeft de Dongeschool een samenwerking met inpandige voorschool De Krekels van Dynamo Amsterdam

Onze school heeft zo'n 430 leerlingen. Wij proberen het optimale uit de leerlingen te halen. Dit doen we door naast de cognitieve ontwikkeling ook aandacht te bieden aan de sociaal-emotionele, creatieve, sportieve, culturele én technische ontwikkeling van de leerlingen.

Sociaal emotionele ontwikkeling

  • Coöperatieve werkvormen - Leeractiviteiten gericht op samenwerken, gelijke inbreng, iedereen actief en talenten benutten.
  • Leerlingvolgsysteem Zien - Elk kind wordt gezien.
  • Vreedzame school- Methode waarbij vanuit een positieve inslag en van het geven van het goede voorbeeld de fijne sfeer op school behouden wordt. Lees meer op: Vreedzaam op de Dongeschool
  • Buitenschoolse opvang - DONS

Beweging en buitenlucht

  • Groot, omheind schoolplein met sportvelden, klimrekken, podium en zandbak.
  • Gymzaal gelegen binnen de hekken van het schoolplein.
  • Schoolsportteams; (meisjes-) voetbal, basketbal.
  • Speellokaal voor kleutergym binnen de school.
  • Schooltuintjes

Creatieve ontwikkeling

  • Vakdocenten voor de kunstvakken: Muziek, Beeldende Vorming en Drama.
    Bij Drama is een klassenpodium voor ouders.
  • Jaarlijkse Keuzecursus een dag vol cursus-aanbod van docenten én ouders waarbij de leerlingen zich in kunnen schrijven op cursussen zoals robotmaken, koken, litho-druk en meer.
  • Naschoolse opvang van Dons met vakdocenten met elke dag een dagsluiting in het speellokaal.


Cognitieve ontwikkeling

  • Lessen op drie leerniveaus; De lestijd wordt optimaal benut doordat leerlingen op hun eigen leerniveau worden uitgedaagd.
  • Nieuwe Methode voor Taal en Spelling; uitgekozen vanwege de afstemming op het hoge leerniveau van de leerlingen.
  • Digitale vaardigheden; mbv chromebooks trainen van taal- en rekenvaardigheden.
  • Leer-Lab; Onderwijsmoment buiten de klas voor leerlingen die extra uitdaging aankunnen.
  • Levelwerk; Materiaal voor leerlingen die extra uitdaging aankunnen.
  • Opmaatklas; Onderwijsmoment buiten de klas voor leerlingen die meer ondersteuning nodig hebben.
  • Doe-Lab; Onderwijsmoment buiten de klas gericht op ontdekkend en onderzoekend leren.


Extra curriculair

  • Excursies en museumbezoek; De Dongeschool maakt goed gebruik van het cultureel aanbod van onze hoofdstad. Bezoek aan het Concertgebouw, Stadsschouwburg, de Krakeling, Nemo, Artis, Willet Holthuysen Huis, Hermitage Amsterdam en de Stopera staan vast op het programma. Daarmee heeft de Dongeschool een heel groot cultureel aanbod waar elke leeerling uit alle jaargangen mee in aanraking komt. Al vanaf de kleutergroepen gaan we bv naar het Concertgebouw.
  • In mijn buurt; In mijn Buurt is een ontmoetings-onderwijsprogramma dat ouderen en kinderen en de buurt dichter bij elkaar brengt rondom persoonlijke buurtverhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Kinderen uit groep 8 gaan naar het huis van een oudere die tijdens de oorlog in hun buurt woonde en ze houden een interview onder begeleiding van een journalist en een fotograaf. 'In mijn buurt' werkt al heel lang met de Dongeschool samen. Lees hier alle verhalen óver de Dongeschool of gemaakt in samenwerking met leerlingen van de Dongeschool: https://inmijnbuurt.org/school/de-dongeschool/
  • Evenementen; De Dongeschool heeft een evenement manager die zorg draagt aan de evenementen op school. In goede samenwerking met het team en de ouders kan er zo extra aandacht aan evenementen besteed worden zonder dat dit tijd en energie weg neemt van het onderwijs door leerkrachten. Evenementen zijn van groot belang op school omdat op die momenten leerlingen, ouders en leerkrachten samen komen om naast het harde werken ook plezier te maken! De Dongeschool besteed veel aandacht aan de sinterklaas-viering, organiseert jaarlijks een kerstdiner voor leerlingen en kerstmarkt voor de ouders, viert samen de boekenweek, eten samen een voorleesontbijt, organiseert jaarlijks Koningsspelen en besluit elk schooljaar met een gezellig Zomerfeest waar de leerlingen vaak een culturele rol bij hebben. 

Nieuws

Preview foto
Nieuwsbrief maart 2024
27 mrt 2024 - Het is Lente! De winter lijkt in een oogwenk voorbij gevlogen. De bloesem staat weer in de bomen, de zon wordt langzaam warmer en als het echt lekker buitenspeelweer zal zijn, zal ook het plein volledig opengesteld worden en weer in zijn geheel tot onze beschikking zijn.
Wat een ontzettend fijn vooruitzicht! Lees meer ›

Preview foto
De week van de lentekriebels 2024
26 feb 2024 - De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het basisonderwijs georganiseerd door Rutgers in samenwerking met de GGD. Scholen besteden hiermee gedurende deze week aandacht aan weerbaarheid, relaties en seksualiteit.

Op de Dongeschool is de week van de lentekriebels van 22 tot 28 maart. Wij openen de week met een feestelijke dag. We beginnen met een voorjaarsontbijt.  In de loop van de dag is er voor elke bouw de theatervoorstelling 'Lentekriebels'.  Lees meer ›

Preview foto
Koningsspelen 2024
02 feb 2024 - 26 April zijn de Koningsspelen!  Een ochtend die in teken staat van sport, spel maar bovenal plezier!
Dit alles in en oranje jasje.
De groepen 1 & 2 sporten met elkaar op het schoolplein. De groepen 3 t/m 5 doorlopen een sportcircuit. De groepen 6 t/m 8 zijn geselecteerd voor de Koningsspelen Zuid en krijgen een programma met onder andere: voetbal, hockey, handbal, basketbal, maar ook uit padel, BMX en inlineskaten. Ook kunnen de kinderen dit jaar kennismaken met een paralympische sport. Lees meer ›